Op de Nederlands-Belgische grens staan 401 gietijzeren grenspalen. Verschillende mensen delen al een hoop informatie over grenspalen langs de Belgisch-Nederlandse grens. (Meer info: klik hier.

Zoals je kunt verwachten van een fotograaf, mis ik op de meeste van die sites mooie, duidelijke foto’s. Zowel van de grenspalen als hun omgeving. En zo is het idee van dit project ontstaan: Een virtuele tour langs de grenspalen van Nederland en België.

Meer over mijn motivatie voor dit project kun je lezen in de blog post waarin de virtuele rondleiding gelanceerd wordt.

Collage van 24 grenspalen van de Nederlands-Belgische grens

Een selectie van mijn groeiende collectie foto’s van grenspalen

Inhoud van de virtuele grenspalen tour

1. Plattegrond

Bij het starten van de virtuele tour krijg je na een welkomstbericht onderstaand scherm te zien. De plattegrond is prominent in beeld.

De rode marker is de locatie van de paal die je nu bekijkt. De rode waaier geeft de kijkrichting van de 360-graden foto aan (die nu nog onder de plattegrond zit “verstopt”).

De groene markers geven aan welke palen je nog niet hebt bekeken. Blauwe markers geven de reeds bezochte palen aan. Klik op een marker om naar de betreffende grenspaal te gaan.

In het menu (rechter balk) zijn twee knoppen waarmee je de plattegrond kunt bedienen (het grote en kleine plattegrond symbool). Door een of twee keer op zo’n knop te klikken, kun je de grootte van de plattegrond kiezen, of de plattegrond helemaal uit beeld te halen.

screenshot virtuele tour grenspalen Nederland België

2. 360-graden foto

Op iedere grenspaal maak ik een 360-graden foto. Vanzelfsprekend zonder de paal te beschadigen. Met de Ricoh Theta Z1 is dat prima te doen, zoals je ziet op de foto hieronder.

De kwaliteit van deze 360-graden foto’s is natuurlijk wat minder dan je van mij mag verwachten. Maar voor het doel, het krijgen van een indruk van de omgeving, is het ruim voldoende.

Grenspaal 249 met 360-graden camera

Als je de plattegrond (zie hierboven) hebt verkleind of uit beeld hebt gehaald, komt de 360-graden foto in beeld. Deze kun je helemaal rondom bekijken zoals je kent van Google Street View. Ook de navigatie met de “vliegende chevrons” werkt hetzelfde.

screenshot virtuele rondleiding grenspalen

3. Fotoalbum

Iedere paal heeft een eigen fotoalbum. Voor zover mogelijk fotografeer ik alle vier de zijden van de paal. Daarnaast close-ups van het Belgische en Nederlandse wapen en de top van de paal.

In de knop voor het fotoalbum geeft het getal het aantal foto’s in het album aan. Sommige grenspalen heb ik al meerdere keren bezocht. Leuk om te zien wanneer onderhoud is gepleegd en hoe de seizoenen veranderen. Rechts onderin staat de datum van de betreffende foto.

screenshot fotoalbum

4. Navigatie

Je kunt op veel manieren van de ene naar de andere grenspaal gaan.

  • knoppen links onder de foto van de paal
  • met de chevrons in de 360° foto
  • via de markers in de plattegrond
  • in het fotoalbum met de paalnummers links- en rechtsonder

 
En als dat nog niet genoeg mogelijkheden zijn, kun je ook rechtstreeks naar een grenspaal gaan door links in beeld op de foto van de huidige grenspaal te klikken. Er verschijnt een toetsenbord en verdere uitleg komt vanzelf in beeld.

5. Informatie

In het menu zijn maar liefst drie informatie-knoppen te vinden. De bovenste knop geeft informatie die specifiek bij die betreffende grenspaal hoort. Als de knop lichtgrijs is, is geen informatie beschikbaar.

Het symbool met de i geeft algemene informatie over dit project en verwijst naar deze pagina.

Het symbool met het vraagteken opent de gebruiksaanwijzing.

Blijf op de hoogte van updates

Wil je als eerste weten wanneer nieuwe grenspalen zijn toegevoegd? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Je kunt me ook volgen op Twitter en MeWe.

Mooie foto aan de muur?

De mooiste foto’s van mijn foto-fietstochten langs de Nederlands-Belgische grenspalen kun je eenvoudig online bestellen.

Ook dit gedeelte wordt de komende tijd verder uitgebreid, met nieuwe foto’s voor aan de muur.

Op foto aan de muur is mijn gehele collectie te zien.